مقدمه :

در راستای نگهداشت و بکارگیری نخبگان،‌ افزایش اثربخشی فارغ‌التحصیلان دارای مدرک دکترا و تسهیل ارتباط دانشگاه‌ها با جامعه و صنعت «طرح ملی جذب و بکارگیری محققان پسا‌دکتری» در بیست و هشتمین جلسه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری مورخ 1401/05/12، به تصویب رسید و مقرر شد آیین‌نامة اجرایی «جذب و بکارگیری محققان پسا‌دکتری» توسط دبیرخانة شورا با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان برنامه و بودجه کشور تدوین و در کمیسیون دائمی شورای عالی عتف مورد تصویب قرار گیرد.

آیین‌نامه مذکور طی جلسات متعدد نمایندگان سازمان‌های مذکور تهیه شد و در دو جلسه کمیسیون دائمی مورد بررسی و در جلسه مورخ 1401/12/07 به تصویب رسید.

جهت دریافت آیین نامه به قسمت اسناد در منوی بالای سامانه مراجعه فرمایید.


معرفی دوره :

دوره پسا دکتری یک فرصت علمی و پژوهشی است که به دانش‌آموختگان دکترا امکان می‌دهد تا به توسعه دانش و مهارت‌های خود بپردازند و در پروژه‌های پژوهشی در یک محیط کاری متخصصانه شرکت کنند. این دوره امکان تعامل و همکاری با محققان و اساتید برجسته دیگر را فراهم می‌کند که این تعاملات می‌تواند منجر به حل مسائل صنعتی و گسترش تقاضا محوری در کشور شود.

اهمیت این دوره را به اختصار می توان اینگونه بیان نمود:
توسعه دانش و مهارت‌های تخصصی: دوره پسا دکتری باعث توسعه دانش و مهارت‌های تخصصی در یک حوزه خاص می‌شود و این امر می‌تواند کمک کند تا محققان به روز و آگاه از آخرین پیشرفت‌های علمی باشند.

فرصت‌های همکاری و شبکه‌سازی: دوره پسا دکتری فرصتی است برای همکاری با محققان برجسته و شبکه‌سازی با افراد متخصص در حوزه‌های مختلف. این همکاری‌ها می‌تواند منجر به پروژه‌های مشترک و ایجاد ارتباطات میان صنعت و دانشگاه شود.

توسعه توانایی‌های پژوهشی: دوره پسا دکتری به فارغ التحصیلان کمک می‌کند تا توانایی‌های پژوهشی خود را تقویت کنند و با استفاده از این توانایی‌ها بتوانند مسائل صنعتی را مورد بررسی قرار دهند.


ویژگی و اهداف آیین نامه :

مهمترین ویژگی اجرای دوره پسادکتری از طریق این آیین نامه تأمین مالی و پرداخت حقوق ماهیانه به محققان پسادکتری و ایجاد بستر مناسب نرم افزاری با هدف توسعه دوره پسادکتری، استفاده بهینه از ظرفیت دانش آموختگان دوره دکتری در حوزه های پژوهشی، فناوری و صنعتی، کمک به جذب و نگهداشت نخبگان، ایجاد بستر مناسب برای توانمندسازی دانش آموختگان دوره دکتری و کمک به گسترش مرزهای دانش و حل مشکلات کشور می‌باشد.


فرایند اجرایی آیین نامه :

  1. ثبت نام متقاضیان دوره در سامانه پسادکتری و بارگذاری مستندات
  2. ثبت طرح پسادکتری مورد نظر در سامانه از طریق موسسه
  3. بررسی طرح و محقق در کارگروه تخصصی
  4. تأمین مالی و پرداخت حقوق در صورت تأیید در کارگروه تخصصی

جهت دریافت فایل راهنما به قسمت اسناد در منوی بالای سامانه مراجعه فرمایید.


نکات مهم آیین نامه عبارتند از :

  1. دوره پسادکتری دوره ای موقت با زمان معین برای دانش‏آموختگان دکتری است که به منظور انجام پروژه‏های تحقیقاتی/ فناوری/ صنعتی/ کاربردی و ارتقای مهارت های تخصصی بدون صدور مدرک تحصیلی اجرا می شود.
  2. متقاضیان دوره پسادکتری که درخواست بهره‏مندی از مزایای این آیین نامه را دارند باید از طریق مؤسسه/ مرکز فناوری/ واحد صنعتی، در سامانه ساتع ثبت نام و مستندات لازم را بارگذاری و ارسال کنند تا در صورت تایید مشمول حمایت شوند.
  3. متقاضیان دوره پسادکتری باید دارای مدرک دکتری تخصصی (Ph.D.) از دانشگاه ها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی مورد تأیید وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد.
  4. متقاضی نباید منع قانونی در اشتغال به عنوان پژوهشگر داشته باشد.
  5. متقاضی دوره پسادکتری علاوه بر اخذ پذیرش از فرد میزبان یا استاد میزبان، نباید بیش از چهار سال از فارغ التحصیلی دوره دکتری گذشته باشد.
  6. محقق پسادکتری باید به عنوان همکار طرح یا پروژه تحقیقاتی/ کاربردی/ فناورانه زیر نظر فرد میزبان در یک دانشگاه/موسسه پژوهشی/ واحد صنعتی/ واحد فناوری فعالیت ‏کند. طرح مذکور علاوه بر تایید در موسسه مربوطه که قرار است محقق در آن فعالیت کند، توسط کارگروه و دبیرخانه شورای عالی عتف مورد داوری علمی قرار می‌گیرد و در صورت تایید مشمول حمایت می‌باشد.
  7. متقاضیانی که طرح پژوهشی آنها به تایید برسد بر اساس آیین‌نامه مورد حمایت مالی قرار می‌گیرند.
  8. در آیین نامه، چهار نوع دوره پسادکتری پیش‌بینی شده است که متقاضیان متناسب با نیاز و علاقه‌مندی خود میتوانند دوره پسادکتری را در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی یا واحدهای صنعتی و مراکز فناوری واجد شرایط بگذرانند. انواع دوره پسادکتری شامل "تحقیقات بنیادی"، "تحقیقات کاربردی"، "فناوری" و " صنعتی" می‌باشند. دوره تحقیقاتی بنیادی و کاربردی در دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی، دوره فناوری در مراکز فناوری و دوره صنعتی در واحدهای صنعتی ایجاد می‌شود.
  9. حقوق محققان پسا دکتری 80 درصد استادیار در نظر گرفته شده است که قرار است شورای عالی عتف مطابق ماده 4 آیین‌نامه در تامین بخشی از حقوق محققان این دوره اقدام نماید. مابقی آن توسط موسسه پذیرنده پرداخت خواهد شد. حقوق محققان دوره صنعتی نیز از سوی واحد صنعتی پذیرنده پرداخت می‌شود.
  10. به کارگیری محقق پسادکتری به منزله استخدام دائمی نیست و بعد از اتمام دوره، مؤسسه/ مرکز فناوری/ واحد صنعتی که محقق پسادکتری دوره خود را گذرانده است، هیچ گونه تعهدی برای ایجاد هر نوع رابطه استخدامی با ایشان ندارد. به منظور تأکید این مورد، تعهدات قانونی لازم قبل از عقد قرارداد پسادکتری اخذ می‌شود.
  11. ثبت نام از متقاضیان و نیز ثبت درخواست موسسات از اول اردیبهشت سال 1402 از طریق سامانه ساتع خواهد بود و قبل از آن باید کلیه مراحل مربوط به انتخاب استاد میزبان و تدوین و تایید طرح در موسسه به انجام رسیده باشد. بدیهی است تقاضاهای ناقص قابل بررسی نخواهد بود.